Clauza de mobilitate

Clauza de mobilitate este mentionata in codul muncii ca o clauza specifica a contractului individual de munca (art. 20, alin. 2, lit.c). Aceasta clauza este reglementata de art. 25 si art 17, alin. 3, lit.b.

Ce este clauza de mobilitate?

Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

Mobilitatea presupune delegari sau deplasari frecvente ale angjatului la diferiti parteneri comerciali ai angajatorului si se poate ca uneori aceasta sa implice si detasarea angajatului.

Legislatie clauza de mobilitate

Clauza de mobilitate este reglementata de Codul muncii art. 25 si art 17, alin. 3, lit.b.

Art 17, alin. 3, lit.b: locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri

Art. 25.
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Cand se aplica clauza de mobilitate?

Clauza de mobilitate se stabileste pentru domeniile de activitate pentru care desfasurarea muncii nu permite un loc fix. Avand in vedere ca aceasta clauza se negociaza intre angajat si angajator, aceasta se va trece de la inceput in contract sau pe parcursul colaborarii prin intermediul unui act aditional. Locul desfasurarii activitatii este cel stabilit in contractul de munca pe toata durata acestuia sau pana la noi negocieri.

In general, clauza de mobilitate are caracter permanent, dar dupa nevoile angajatorului aceasta poate fi si pe o perioada determinata de timp.

Angajatorul trebuie sa specifice clar locurile de desfasurare a activitatii angajatului, cum ar fi: zona geografica (cum este cazul agentilor de vanzari sau de achizitii, curierilor care livreaza marfuri, soferilor). Se va specifica in contractul individual de munca, lista localitatilor unde angajatii isi indeplinesc obligatiile de servici.

Prin mobilitate nu se poate stabili locul de munca la terte persoane fizice sau juridice.

Domenii de activitate, functii pentru care se aplica clauza de mobilitate

Job-urilor carora li se poate aplica clauza de mobilitate sunt: sofer, agent de vanzari, agent de achizitii, postasi, curieri, muncitori in santier, contabili care lucreaza in societati de expertiza si o parte din activitate este la sediul clientilor societatii.

 

Avantaje in natura si bani

Art. 25 din codul muncii stabileste ca angajatul care nu are un loc de munca fix sa primeasca o prestatie suplimentara in bani sau natura.

Nu se precizeaza care si cum ar trebui sa fie aceste prestatii in natura, astfel printre cele mai des avantaje in natura folosite sunt:

 • Masina
 • Laptop
 • Telefon mobil
 • Tableta
 • Tichete de masa
 • Tichete de vacanta
 • Tichete de cresa
 • Card pentru combustibil
 • Asigurare suplimentara de sanatate
 • Pensie facultativa
 • Abonament la sala de sport

Cand se discuta despre avantajele in bani, ceea ce primesc cel mai des angajatii sunt procente din valoarea vanzarilor. Dar se pot negocia si sume fixe lunare.

Atat prestatiile in natura cat si cele in bani se negociaza intre angajator si angajat.

Angajatul cu clauza de mobilitate trebuie informat ca va face deplasari in teren, area geografica unde face aceste deplasari, durata, programul, frecventa acestor deplasari si cum i se vor deconta diferitele cheltuieli care pot aparea.

Daca angajatul se deplaseaza in alta parte decat locurile mentionate in contractul de munca (adica in alta parte decat in locul/locurile de munca stabilit/stabilite prin contractul individual de munca)  si deplasarile sunt mai mari de 12 ore si la distanta mai mare de 5km, atunci acesta este o delegare si angajatorul trebuie sa deconteze indemnizatia de delegare, transportul si cazarea.

Avand in vedere ca angajatul care are clauza de mobilitate stabilita prin contractul de munca sau act aditional la contractul de munca, efectueaza deplasari frecvente la partenerii comerciali, pentru a nu aparea interpretari daca deplasarea angajatului este sau nu delegare, in contractul individual de munca trebuie specificat cat mai detaliat localitatile unde acesta se deplaseaza, dar si prestatiile suplimentare la care acesta are dreptul (daca angajatorul deconteaza cheltuielile cu transportul, masa , cazare in zona geografica pentru care s-a stabilita clauza de mobilitate).

Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, a unor activitati in afara locului muncii si poate avea o durata de cel mult 60 de zile calendaristice. Aceasta se poate prelungi cu acordul scris al angajatului pentru perioade succesive de maxim 60 de zile.

Tichete de masa acordata angajatilor cu clauza de mobilitate

Salariatilor cu clauza de mobilitate li se pot acorda tichete de masa. Nu exista nici o interdictie conform legii 165/2018.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *